Naturterapi – Uanset hvor i naturen jeg er, så føler jeg mig hjemme
Jeg er natur
Er du interesseret i at være med til naturterapi nær København?
Jeg lytter til naturen, sanser og mærker den, samtidig med at jeg er fuldt til stede med dig i din session.
Når vi går på opdagelse i naturen, går vi også på opdagelse i os selv.
“Med hjælp fra naturens energi og rum inspireres til udvikling og fordybelsesprocesser.”
I naturterapien arbejder jeg ud fra en holistisk tilgang, hvor det fysiske og det psykiske i mennesket er lige vigtigt. Naturterapi er oplevelsesorienteret og fænomenologisk. Dvs. vi arbejder med det der opstår, ud fra ’less is more’ og ’less effort’.
I naturen findes en gestalt/metafor for din problemstilling, dvs. at vi laver terapien ud fra det sansemæssige, det symbolske og fra minder der opstår eller dukker op.
Som et eksempel, kan du måske tale om at du føler dig begrænset eller fastholdt i en problemstilling og ikke kan se muligheder for at komme videre – og dér opdager du måske, at stå i mudder til anklerne, hvorefter vi taler ind i, hvor du ellers oplever det i dit liv og hvornår det ikke er sådan.
I naturterapien er der hele tiden en spejling i gang, ligesom jeg også bruger mig selv som spejl for for dig.
Den indre natur spejler den ydre natur og omvendt.
Kender du den følelse, at det river og rusker udenfor og vejret ikke er andet end regn og blæst, ja så er der højst sandsynligt også et indre uvejr i gang hos dig.
Jeg blev spurgt af en gut engang: ”hvorfor tror du, at der er så mange mænd der kører mountainbike i timevis i skoven”? ”Det er for at slippe væk fra familien”.
Tankevækkende! Så i naturterapien, arbejder vi med at kunne rumme sig selv i naturen, i stedet for at skulle bruge naturen som et quickfix for at kunne rumme sig selv.
I naturen kan vi komme i kontakt med kærlighed, taknemmelighed og tillid til livet. Vi kan være tilstede i livet på en mere frigjort og fordomsfrimåde.
Vi accepterer, at naturen er som den er. Det gør ikke noget, at der ligger et væltet træ, det hører til i naturens cyklus at noget forgår, formulder og kommer tilbage som nyt liv næste forår. Naturens cyklus.
Menneskets naturlige cyklus er ændret over tid så vi er oppe når det er mørkt og skal have kunstigt lys. Før i tiden stod vi op med solen og hønsene og gik i seng samtidig med solen.
Vi arbejdede længere tid om sommeren og kortere tid om vinteren, hvor dagen var kortere pga. mørket, så der kunne vi samle kræfter.
Vi ved godt, at før der kommer frugt på træerne, skal blomsterne spring ud og befrugtes af bierne, så når kirsebærblomsterne f.eks. springer tidligt ud pga. en lun vinter, fornemmes det som om noget ikke er som det skal være.
Det er for tidligt, hvis der kommer frost, så kommer der ingen kirsebær i år. Det er værre med os selv.
Vi når ofte ikke at mærke, at vi er pressede, ikke får søvn nok, gaber over for mange opgaver på arbejdet fordi vi gerne vil gøre chefen glad, eller er bange for at blive fyret. Der mærker vi ikke, at vores egne kirsebærblomster springer for tidligt ud og det kan føre til stress og depression.
Forvirring er nøglen til ny forståelse, en bevidsthed om at noget ikke er som det bør være.
Det kræver dog at vi kan mærke os selv og tager action på den nye bevidsthed vi har fået, for hvis vi ikke handler, forpligter os til at ændre på det vi opdager er galt, så kommer der heller ikke nogen ændring i livet og de metaforiske kirsebærblomster vil blive ved med at springe ud på den forkerte årstid og vil ikke overleve.
I arbejdet med naturterapi er der fokus på samspillet mellem mennesket og naturen. Naturen i mennesket og mennesket i naturen.
Hvordan er din relation til naturen?
Hvordan du behandler naturen, er et spejl på, hvordan du behandler dig selv. Den måde du bevæger dig på og navigerer rundt i naturen, er også et spejl på, hvordan du bevæger dig og navigerer rundt i dit eget liv.
Det handler også om klima, miljø, bæredygtighed, ja og væredygtighed. Så når vi evner at forbinde den ydre natur med den indre menneskelige natur, kan vi arbejde med at skabe en naturlig balance og kontakt til os selv.
Som naturterapeut har jeg et personligt forhold til naturen og de energier der findes i naturens rum, der inspirerer til udvikling og fordybelse.
I fordybelsen kan de dybe møder med naturen, være med til at spejle vores egne indre processer. Naturen kan give os den støtte eller det svar vi behøver for at kunne give slip på en problemstilling eller en del af en problemstilling, til noget der er større end os.
Vi kan i naturen føle os set, hørt, støttet, rummet, holdt og accepteret fuldstændig som vi er. Vi kan lade maskerne falde og bare være. Forbundet.
Naturen er healende og mennesker i livskrise søger ofte ud i naturen for at finde ro og dermed skabe en slags balance. Den indre natur spejler den ydre natur.
I naturen er det lettere at lade masken falde, naturen svarer ikke igen og har ingen forventninger til, hvordan du skal se ud. Kort sagt, i naturen er der intet at skamme sig over. Du kan være, uden at skulle præstere. Uden at skulle se ud på en bestemt måde.
Når du bevæger dig langt ud i naturen, opstår der mulighed for at bevæge dig langt ind i dig selv, hvilket giver dig mulighed for at erkende det tema, der rører sig i dig lige nu.
I naturen arbejder vi oplevelsesorienteret med fokus på naturens symboler. Vi undersøger, mærker og spejler os selv i naturens rum. Og når du kommer ned i kroppen og begynder at mærke dig selv, giver det mulighed for at gå fra at være ’gøre-menneske’ til ’være-menneske’.
Vi kan ikke ikke-kommunikere, og i naturen hjælper sanserne og kroppen os til at give slip på tankerne og blive mere oplevelsesorienteret, hvilket åbner op for mulighed for fordybelse og selvindsigt.
Vi bruger hele tiden kroppen, når vi er ude i naturen, uanset om vi går, står, løber, hopper eller sidder. Vi f.eks. bøjer, bukker, træder over, holder balance og vugger kroppen i takt med åndedraget eller bølgerne.
Samtidig bruger vi sanserne meget mere end når vi er inde, f.eks. vi dufter, lytter, ser, mærker, fornemmer, føler, holder balance.
Sanserne og balancen kan være med til at åbne op til det ubevidste som vi kan arbejde med i terapien og forstærke processerne.
Vi arbejder bioenergetisk i naturens rum, hvor åndedræt, bevægelse og sanserne inviteres ind i samspil med f.eks. stillevandring, kropsøvelser, op- og nedstigninger og at være i stilstand.
Naturen er healende og mennesker i livskrise søger ofte ud i naturen for at finde ro og dermed skabe en slags balance. Den indre natur spejler den ydre natur.
I naturen er det lettere at lade masken falde, naturen svarer ikke igen og har ingen forventninger til, hvordan du skal se ud. Kort sagt, i naturen er der intet at skamme sig over. Du kan være, uden at skulle præstere. Uden at skulle se ud på en bestemt måde.
Når du bevæger dig langt ud i naturen, opstår der mulighed for at bevæge dig langt ind i dig selv, hvilket giver mulighed for at erkende det tema, der rører sig i dig lige nu.
I naturen arbejdes der oplevelsesorienteret med fokus på naturens symboler. Vi undersøger, mærker og spejler os selv i naturens rum. Og når du kommer ned i kroppen og begynder at mærke dig selv, giver det mulighed for at gå fra at være ’gøre-menneske’ til ’være-menneske’.
Vi kan ikke ikke-kommunikere, og i naturen hjælper sanserne og kroppen os til at give slip på tankerne og blive mere oplevelsesorienteret, hvilket åbner op for mulighed for fordybelse og selvindsigt.