Æstetisk udtryk – kreativ med naturens materialer

 “At gøre noget indre betydningsfuldt til noget formbart ydre”

Et del af mit hjem er indrettet med egne kreationer, hvor også skatte fra naturen har deres plads, indtil de skal tage form til noget andet.
Det jeg giver fokus vokser. Og jo mere jeg betragter mine værker, jo mere kan de fortælle mig om at være mig. Og om at være mig i en bestemt periode af mit liv. Jeg ser noget i malerierne den ene dag og noget andet får betydning en anden dag. Hver gang jeg giver mig selv lov og plads til at arbejde med hænderne, om det er at male, flette kurve, snitte, strikke eller andet, er det som at træde ind i et andet univers. Det eksisterer kun mig og mit arbejde med hænderne. Tankerne er på pause. Og jeg udtrykker mig gennem kroppen til det færdige resultat som senere kan sanses med øjne og hænder på et andet plan igen, hvortil nye indsigter kan komme til bevidsthed.

At skabe noget med hænderne, om det er tegne, male, bygge, væve, flette, madlavning, musik el. meget andet, betyder meget for mange mennesker. Hjernen kan få ro for tankemylder, da den i stedet skal koncentrere sig om at skabe noget.

Nogle gange oplever vi os selv siddende og tegne figurer i sand og bemærker, hvordan bølgerne skaber en forandring, endda måske vasker det væk.

I terapien taler vi ind i, hvad disse forandringer gør ved dig som menneske – der hvor du er i dit liv lige nu.

Mennesker som ikke ser sig selv kreative, snarere analytiske kan have svært ved dette skift og vil drage fordel af en bunden opgave, hvilket f.eks. kan foregå i form af kurveflet, at tegne et motiv fra naturen eller lave perler af ler eller lignende.

Kreativitet kan også handle om at finde ind til noget man er god til og kan udvikle på i mange planer.

Kreativitet er altid under udvikling og med den kreative del af hjernen kan du træne dig i at finde andre muligheder eller løsninger på en opgave, ved at følge det som ‘materialet’ vækker hos dig (skabelsesprocessen).

Processen såvel som det færdige resultat bruges i terapien.

Jeg tilbyder også undervisning i kurveflet, vævning med naturmaterialer, eller du kan lave et maleri af sand, sten, skaller, græsser og hvad du ellers har fundet i naturens skatkammer.

Naturkunstterapeutiske tilgang

Da jeg gik i skole, sagde jeg ikke ret meget. Til gengæld var jeg meget optaget af fagene  formning, billedkunst og design, hvor det var muligt at fordybe mig i det at kunne skabe noget og have rum og tid til det. Et sted, hvor det var tilladt at tegne uden for stregerne så at sige. 

Hvor der kom det frem som kom frem og specielt når opgaven ikke var 100% bunden.

Det reflekterede jeg over og kom til at tænke på, at jeg har erfaret, at en del af de mennesker jeg har mødt gennem livet, som har været i alkoholmisbrug, voksen barn af alkoholiker og- eller misrøgtet, misbrugt seksuelt som barn, kan have vanskeligt ved at formulere sig med ord. Og jeg har set, hvordan de kan udtrykke sig henholdsvis let, yndefuldt, ekspressivt og lign. med hjælp af det hænderne skaber, hvortil der så kan spørges ind. 

Når man arbejder med at få det indre betydningsfulde givet et ydre udtrykt selvbillede, kan det ordløse, der muligvis ikke kunne få form i de talte ord, nu få ord.

Ved hjælp af spørgsmål til værket og kinæstetisk sansninger, skabe skulpturer og forme naturbilleder, 

I processen som indebærer en problematik du ønsker at arbejde med, kan fordybelsen, formgivningen, kroppens bevægelser og sansninger, samt terapeutens spørgsmål til værket, give indsigter eller bevidsthed, til at skabe den forandring du ønsker i livet.

“Kreativitet kan ikke tvinges frem. Kreativitet skal tillades” (Kreativitetsforsker Linda Melrose)

Ofte er frygten for at fejle det, der holder os tilbage.

Kierkegaard skrev, at forskellen på angst og frygt er, at frygten er knyttet til en bestemt farefuld situation, hvor angsten er diffus. (Begrebet Angest, 1844) og Freud skriver, at mennesker oplever angst når de føler sig udleveret.

Det betyder, at vi kan gå ind og arbejde med underbevidstheden via det æstetisk skabte værk, og dermed omgå det bevidste jegs blokeringer på at møde det ukendte, måske farlige inden i os.

Det kreative æstetiske udtryk, kan have elementer der f.eks. er stablet, båret, bundet, flettet, skåret, tegnet eller formet.